Пица с прошуто, моцарела и смокини

Като виден кулинар Ани Шакарян от кулинарния блог "ВКУСНОТЕКА" е опитвала хиледи видове пици. Специално за едно от вината на ЕTHNO, както и за всички вас, Ани пригови една наистина различна рецепта за пица - зашеметяващо вкусна, поръсена с щипка черен пипер, струйка зехтин и пресни листенца босилек. Наслада във всяка хапка! Истинско гурме изживяване за вас и вашите приятели. Поканете ги и заедно си доставете това удоволствие.

 

Продукти за тестото:
250 гр брашно
20 мл зехтин
1 пакетче суха мая
щипка сол,160 мл хладка вода

Продукти за пицата:
4-5 с.л. качествено доматено пюре
2 пакета Моцарела ( 250 гр)
10 слайса Прошуто
5-6 пресни смокини, нарязани на четвъртинки
черен пипер, сол, зехтин
шепа листенца пресен босилек

Приготвяне:

  1. Смесете в купа водата, зехтина и маята, докато последната се разтвори. Внимателно изсипете на части брашното и бъркайте, докато получите тесто. Накрая сложете и солта. Добавете още малко брашно, докато спре да ви лепне.
  2. Оформете топка, покрийте купата с кухненско фолио и оставете на топло да втаса за около половин час. Загрейте фурната на 220 градуса.
  3. Тестото е готово за приготвянето на пицата, щом удвои обема си. Намажете голяма тава със зехтин и разстелете с ръце тестото, до големина 30 см. Намажете го с доматеното пюре, като внимавате да оставите около 2,5 см ръб отстрани.
  4. Накъсайте на средно големи парчета топките Моцарела и ги разпределете върху пицата. Навийте и сложете небрежно слайсовете Прошуто тук-там, след което боднете хаотично половината от четвъртинките смокини.
  5. Поръсете с щипка сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин пицата и печете около 20 минути.
  6. Извадете пицата. Нека почине 5 минутки.
  7. Преди поднасянето сложете останалите нарязани смокини, полейте със струйка зехтин и поръсете с пресни листенца босилек.

Споделете тази фантастична пица с приятели и вдигнете наздравица с чаша бяло вино ETHNO - купаж от Мускат и Димят. Направете им впечатление с наситения му аромат, доминиран от нюанси на индрише, липа, акация и билкова пикантност. Добрата му плътност и загладения му вкус за дълго ще оставят ароматен спомен в устата ви. Да ви е сладко!

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net