Рибен пай
За 2 пая, около 10 порции; подготовка 40 мин; приготвяне 55 мин;
За 2 пая, около 10 порции; подготовка 40 мин; приготвяне 55 мин;
За топинга:
1,5 кг картофи, обелени и нарязани
50 гр масло
За плънката:
1,5 л мляко
800 гр филе бяла риба без кожата
600 гр филе пушена треска
1 глава лук, срязана на четири
2 дафинови листа
140 гр масло, 140 гр брашно
индийско орехче за поръсване
листата от малка връзка магданоз, ситно накълцани
200 гр сварени почистени скариди
6 твърдо сварени яйца, срязани на четири (само 3 яйца, ако замразявате единия пай, тъй като яйцата не могат да се замразяват)
Приготвяне:
- Сварете картофите, отцедете ги добре, овкусете обилно и ги намачкайте с по-голямата част от маслото и малко мляко. Овкусете отново и ги оставете настрани.
- Нарежете рибата на парченца по 2 см. В голям тиган загрейте млякото до къкрене и пуснете вътре рибата, дафиновия лист и лука. Похлупете и оставете на огъня за 6-8 мин. Извадете рибата в чиния и прецедете млякото в купа.
- Разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и го запържете с бъркане за 1 мин. Налейте малко от млякото от рибата и бъркайте до еднородна смес. Долейте млякото постепенно, като бъркате, докато получите гладък сос. Върнете го на котлона, кипнете го и оставете да къкри за 5 мин, като бъркате постоянно, докато започне да се задържа по обратната страна на лъжица. Дръпнете от огъня, овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче и добавете магданоза.
- Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Разпределете рибата в два огнеупорни съда по около 1,3 л всеки. Ако рибата е пуснала сос, го добавете към млякото. Върху рибата поръсете скариди и разрязаните яйца. Ако замразявате единия от пайовете, не му слагайте яйца. Полейте и двата пая със соса. Покрийте ги плътно с мачканите картофи, надраскайте повърхността с вилица и сложете бучици масло. Запечете за 30 мин, докато картофите станат златисти.Замразете останалата риба и картофеното пюре (виж съветите вдясно).
За порция: 562 ккал; 45 г протеини; 24 г мазнини; 13 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 9 г захар; 225 г сол.
Рецептата е любезно предоставена от BBC GoodFood