Черешов кейк с бадеми
Порции: 42 парчета; подготовка 20 мин, охлаждане, приготвяне 1,20 час
Продукти:
250 г краве масло
175 г кафява захар, 5 яйца
250 г самонадигащо се брашно
1 ч.л.бакпулвер, кората от 1 портокал, 2 с.л. портокалов сок
250 г. марципан, едро настърган
1/2 ч.л.бадемова есенция /по желание/
250 г захаросани череши
За украсата:
100 г пудра захар, 50 г печени филирани бадеми, 12 захаросани череши, кората от 1 портокал
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 160 градуса.Намаслете и покрийте с хартия за печене формата си за кейк.
- Разбийте маслото и захарта с миксер на пухкава смес. Добавете яйцата, бакпулвера, настърганата портокалова кора и сока от портокал и разбивайте.
- Оваляйте черешите в допълнителните 2 с.л. брашно и ги сложете в тестото заедно с настъргания марципан и бадемовата есенция. Прехвърлете сместта във формата за печене и печете 1 час и 20 минути. Проверявайте регулярно дали тестото се изпича отвътре /може с клечка за зъби/. Когато е готово го извадете.
- Пригответе глазура от пудра захар и 1 с.л. вода. Поръсете кекса с бадемите и подредете 12те череши, като ги фиксирате с малко глазура. Залейте сладкиша с останалата гразура и поръсете с настърганата портокалова кора.
За порция: 515 ккал; 7 г протеини; 69 г въглехидрати; 25 г мазнини; 12 г наситени мазнини; 2 г влакнини; 53 г захар; 0,76 г сол.
Рецептата е любезно предоставена от BBC GoodFood