Пиле по марокански с моркови и портокали
Порции 4; подготовка 20 мин; приготвяне 40 мин само пилето; добър източник на витамин C
2 ч.л. канела на прах
по 1 ч.л. кимион и кориандър
1 с.л. зехтин, 3 с.л. кедрови ядки
1 глава лук, накълцана
3 с.л. стафиди, сок от 1 лимон
8 пилешки пържоли от бутче без кожата
ЗА САЛАТАТА
400 г моркови, настъргани
2 портокала, микс салата
шепа нарязан магданоз
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 190ºC (170ºC с обдухване). Смесете 1 ч.л. канела с кимиона и кориандъра. Запържете лука в зехтин до златисто. Добавете кедровите ядки, изсипете стафидите, половината лимонов сок и половината от сместа с канелата. Разбъркайте и свалете от огъня.
- Разстелете пържолите, сложете по малко от плънката, завийте на руло и го закрепете допълнително с по 2 клечки за зъби. Наредете рулцата в незалепваща тава и поръсете с остатъка от лимоновия сок и сместа с канелата и кориандъра. Печете месото около 30-35 мин, докато стане крехко и златисто.
- Изсипете морковите в купа. Обелете портокалите и ги разделете на парченца над морковите. Поръсете салатата с останалата 1 ч.л. канела и малко черен пипер и разбъркайте добре.
- Разпределете салатените листа в 4 чинии, върху тях изсипете салатата от моркови и портокали и поръсете с магданоза. Аранжирайте пилето отстрани и поднесете.
За порция: 390 ккал; 40 г протеини; 29 г въглехидрати; 14 г мазнини; 3 г наситени мазнини; 5 г влакнини; 26 г захар; 0,49 г сол