Печено агнешко, шпиковано с чесън и розмарин
Порции 6-8; подготовка 10 мин; приготвяне 1 ч и 45 мин
Ако искате да разрежете лесно печеното, вземете месо без кост, но цялото агнешко бутче е по-подходящо за целта.
Ако имате време, го шпиковайте ден по-рано, за да може ароматите на чесъна и розмарина да обхванат ястието.
Агнешко бутче, около 2,5 кг
1 глава чесън, 1 връзка розмарин
1 с.л. олио, 2 моркова, едро нарязани
1 глава лук, срязана на четири
1 чаша червено вино (около 150 мл)
1,2 л агнешки бульон
Приготвяне:
- Първо шпиковайте агнешкото с чесъна и розмарина. С нож с много остър и тесен връх направете поне 30 прободни разреза по бутчето. Обелете 4 скилидки чесън, нарежете ги и сложете по малко чесън във всеки разрез. Върху чесъна напъхайте и по малко розмарин. Ако шпиковате предварително, покрийте месото добре и го охладете. Извадете го от хладилника 1 ч преди печенето.
- Загрейте фурната до 190°С (170°С с обдухване). Загрейте силно олиото в голям тиган и запържете бутчето до кафяво от всички страни. В голяма тава сложете морковите, лука, останалия чесън и розмарин, налейте вътре виното и бульона и поставете бутчето.
- Запечете за 1 ч и 45 мин. По средата на времето обърнете бутчето, за да може да се накисне в бульона от всички страни. Щом агнешкото се изпече, го извадете от тавата, покрийте го с фолио и го оставете да почине на топло място за 30 мин.
- Докато месото почива, направете соса. Прецедете сока от тавичката в тенджерка, за да махнете зеленчуците и подправките. Сокът трябва да е леко гъст и с наситен аромат на агнешко. Редуцирайте го малко на котлона, докато добие желания от вас аромат и обирайте мазнината, която изплува отгоре.
Сервирайте агнешкото със соса, праза, картофите и тиквата (виж другите рецепти).
За порция: 580 ккал; 65 г протеини; 6 г въглехидрати; 32 г мазнини; 15 г наситени мазнини; 1 г влакнини; 5 г захар; 0,85 г сол.