Що е то тероар?

Сигурно сте чували думата "тероар" – но знаете ли откъде идва и какво означава?


Всъщност няма буквален превод на думата terroir. Френски термин, който описва специфични характеристики, които географският регион предава върху виното, кафето и чая.
Почва, подпочвен слой, скалата под него, техните физически качества, климатичните условия, техники за обработка, скоростта, с която почвата съхне, дали тя приема или отхвърля влагата, надморската височина, наклонът на терена, ориентацията му по отношение на слънцето, освежаващата близост до гори, водни басейни или реки, цялата комплексност на тези характеристики определя тероара, който се изразява в характера на виното впоследствие. Тероар може да се преведе и като “усещане за място”.


Смята се, че земята, върху която се отглеждат лозовите масиви, придава уникални качества, специфични единствено за съответния регион. В някои райони като Калифорния ниските части на терените са по-хладни, а високите - по-топли, тъй като се намират над нивото на мъглите. Така тероарът в рамките на един и същ лозов масив е различен.


Важен аспект на тероара е количеството влага, която задържа почвата, и наличието на хранителните вещества, необходими за развитието на лозята. При много висока влажност лозята примерно развиват значителна листна маса за сметка на плода. Много силно развитите лози раждат недостатъчно зряло грозде, а вината, произведени от тях, имат неприятен растителен характер. Ето защо за качеството на виното от изключително голямо значение е т.нар. контролиран добив.


Не случайно най-добрите вина със собствен характер носят наименованието на местността или на лозето, от което произхождат. Добрият тероар е строго ограничен, а когато е съчетан с подходящия сорт, се произвеждат наистина големи вина.

 

Вината на ETHNO са създадени в един от традиционните винарски райони в страната ни - Сунгурларската долина. Тук се отглеждат и винифицират едни от най-добрите бели вина в страната. Самата долина е част от винен район "Тракийска низина".


В Сунгурларската долината лозарството и винарството са били, са и ще бъдат главен поминък на населението. Няма писмени сведения кога е сложено началото на лозарството тук, но се предполага, че е отпреди хиледи години. Всички народи, които са обитавали долината по-продължително време, като се започне от траките и се стигне до българите, са засаждали лозя и са произвеждали вино.

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net