Пълнени, печени праскови с кокосов топинг
Ако сте любители на бързите, плодови, леки и много вкусни десерти, то това е вашият десерт!
Летен, изискан и ароматен! Със сигурност ще очаровате своите гости, особено поднесен с топка сладолед и чаша добре изстудено Розе. Препоръчвам ви да използвате био кокос като мен. Много по-фин и качествен е от другия, по-бързо омеква и има много по-силен вкус. Продава се на био щандовете в големите хипермаркети и биомагазините в разфасовки по 200 гр. С останалия кокос можете да направите Торта с кокос, малини и бадеми.
Десертът може да бъде приготвен с всеки по-твърд плод с костилка, като кайсия или слива. Подберете по-твърди плодове, за да можете по-лесно да отделите костилката.
Продукти:
4 бр. праскови (сорт Нектарини)
1 ч.ч. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
2 и 1/2 ч.ч. кокос
по желание сушени червени боровинки
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 160 градуса.
- Сложете хартия за печене на дъното на малка тавичка. Измийте и разрежете на две половини прасковите. С помощта на нож внимателно отстранете костилката, като се стараете да не нараните прасковата. Някои нектарини се отделят много лесно. Подредете половинките в тавата, с дупката нагоре.
- Сложете сметаната и захарта в средно голяма тенджера на котлона и ги загрейте, докато сметаната кипне, а захарта се разтвори. Бъркайте непрекъснато за 1-2 минути. Отстранете от котлона, добавете ванилията и кокоса и разбъркайте добре.
- Напълнете с кокосовия топинг всяка една половина праскова. Печете прасковите за около 40 минути, докато топингът се зачерви и стане хрупкав. По желание поръсете готовия десерт със сушени червени боровинки.
По желание поднесете кокосовите праскови с топка ванилов сладолед и чаша добре изстудено ETHNO РОЗЕ Мавруд и Каберне Совиньон. Със своя красив светлорозов цвят и интензивен плодов аромат, доминиран от червени горски плодове, с нюанси на малина и ягода, виното ще допринесе за приятен дълъг финал на всяка ваша хапка.
Наздраве и да ви е сладко!
created by "ВКУСНОТЕКА"