Свежа салата със селъри, чери домати и калмари
Свежа салата със селъри, чери домати и калмари Лято е, време е за нещо свежо и морско. Салата със селъри, чери домати и калмари е чудесна за любителите на селъри (целина). Свежа, пъстра, хрупкава и пълна с витамини.
Продукти:
2 стръка селъри
листата на връзка селъри
връзка пресен босилек
две шепи чери домати, сорт Кампари жълти и червени
1 краставица
2 с.л. каперси
200 гр почистени пипала калмари (или сепия)
2 скилидки чесън
зехтин
черен пипер
сол
Приготвяне:
- Започнете като мариновате пипалата калмари. Нарежете ги на половина. Сложете ги в купа и стиснете две скилидки чесън. Полейте със струйка зехтин, поръсете със сол и черен пипер. Оставете ги настрана, докато приготвите салатата. Ако обичате по-пикантно, можете да нарежете и една малка люта червена чушка, след като отстраните семките.
- Накъсайте листата селъри и ги сложете в салатена чиния. Сложете и листа пресен босилек. Нарежете два стръка селъри и ги добавете. Обелете краставицата, издълбайте семената, с помощта на малка лъжичка и я нарежете на малки парчета и нея. Нарежете на половинки и чери доматите.
- Загрейте тиган на газов котлон. Уверете се, че е силно загрят и сложете отцедените пипала калмари в него. Трябва им само минутка. Калмарите и сепията се готвят или много бързо или много дълго, в противен случай ще станат на гума. Затова само ги обърнете няколко пъти в тигана, за около минутка и ги извадете.
- Сложете ги небрежно върху салатата. Сложете каперси за разкош. Поръсете със сол и полейте със струйка зехтин.
Поднасяне:
Насладете се на тази разкошна салата с чаша бяло вино ETHNO Совиньон Блан и Мискет. То е живо, игриво и изпълнено с обещания. Совиньон бланът е характерен със своя интересен, цитрусов нос, докато Мискетът пък е известен с нежността на растителния характер и билковите акценти. Съчетани в ETHNO Совиньон Блан и Мискет те правят вино с фина структура и мек финал, с леки цитрусови нотки, идеалната компания на интересни салати с морски дарове. Да ви е сладко!
created by "ВКУСНОТЕКА"