Телешко с манатарки и пресни картофи с розмарин
Днес ви поднасям крехко телешко месо с манатарки. Сервирам го с ароматни печени картофки с розмарин. Сготвих ястието, мариновано в червено вино Каберне Совиньон и Мавруд.
Продукти:
1 кг телешки врат
1-2 с.л. горчица
150 мл червено вино ETHNO Каберне Совиньон и Мавруд
1 глава червен лук
5-6 скилидки чесън
2 моркова
2 с.л. каперси
200 гр замразени или сушени манатарки
50 гр масло
150 мл червено вино ЕТНО Каберне Совиньон и Мавруд
прясна мащерка
2 дафинови листа
зехтин
черен пипер
сол
1 кг дребни пресни картофи
2 стръка, нарязан на ситно пресен розмарин
черен пипер
червен пипер
сол
50 гр масло
зехтин
Приготвяне:
- Почистете телешкото от мазнините. Намажете го с горчица и го сложете за 24 часа в марината от червено вино.
- На другия ден го сложете в гювеч. Нарежете лука и чесъна на ситно, сложете нарязаните моркови и каперси. Поръсете с подправките, сложете дафиновите листа и полейте с червено вино и зехтин.
- Задушете манатарките в масло и ги подправете със сол и черен пипер. Ако сте взели сушени, предварително ги накиснете във вряща вода, за да набъбнат. Добавете и тях в гювеча.
- Налейте малко вода и печете на 200 градуса в продължение на 1 час, след което намалете фурната на 150 градуса и печете още 3 часа.
- Обелете и измийте картофките. Нарежете ги на четири. Сложете ги в тавичка. Поръсете с подправките, сложете кубчета масло, полейте с малко зехтин и печете за 30-40 минути на 250 градуса.
Поднасяне:
Поднесете телешкото с манатарки с гарнитура печени картофи с розмарин.
Знаете, че хубавите вина се използват не само за пиене, но и в кулинарията. Дори е задължително условие да се готви с качествено вино. Аз заложих на ETHNO Каберне совиньон и Мавруд за моето телешко с манатарки и резултатът беше крехко и сочно месо. Каберне Совиньон и Мавруд са страхотна комбина заедно – Кабернето предлага мекота и копринена текстура, докато Маврудът от своя страна притежава характерност, която придава живот на виното. Така един друг тези два сорта подчертават качествата си перфектно и са идеалният приятел на задушените червени меса. Наздраве и да ви е сладко!
created by "ВКУСНОТЕКА"