Ягодов галет
В тази "розова" рецепта кулинарната блогърка Ани Шакарян от "ВКУСНОТЕКА" предлага различен прочит на сладкото и връзката му с розето. Рецептата е вдъхновена от елегантността и аромата на ETHNO Розе.
Продукти за тестото:
350 гр брашно
150 гр меко масло
5 с.л. захар, щипка сол, 3-4 с.л. студена вода
Продукти за ягодовия топинг:
700 гр пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте
3-4 с.л. филирани бадеми, предварително леко запечени
1 яйце за намазване
2-3 стръкчета прясна мента за украса
Приготвяне:
- Смесете в купа брашното, захарта и солта.
- Нарежете на малки парченца мекото масло и внимателно претрийте с ръка, докато получите меки маслени трохи. Добавете водата и размесете с ръка, докато оформите топка меко тесто. Увийте го във фолио и го приберете да почине в хладилника за половин час.
- Измийте ягодите. Отрежете зелената част и ги нарежете на половинки. Сложете ги в тиган и ги поръсете с 1/2 ч.ч. захар. Кипнете ги.
- Прецедете сока от ягодите в купа, добавете няколко лъжици от него в малка купичка с 1 с.л. нишесте, разбъркайте да се разтвори и след това го излейте обратно в сока и го върнете на котлона да сгъсти. След това добавете и ягодите и разбъркайте внимателно. Бъркайте, докато получите смес с гъстотата на ягодово сладко.
- Загрейте фурната на 200 градуса.Извадете тестото от хладилника и го разточете, с помощта на точилка. Не е необходимо да има правилна кръгла форма. Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене. Сложете точилката в единия край на тестото, повдигнете единия край и внимателно прехвърлете разточеното тесто върху хартията за печене.
- Изсипете ягодовото сладко в средата на тестото. Разпределете го равномерно посредата, така че да остане празно място, което да прегънете. С пръсти завийте свободните краища тесто към центъра, като леко ги застъпвайте.
- Намажете борда на галета с разбито яйце, който ще придаде повече блясък, и изпечете в предварително загрята фурна за 20 минути.
- Поръсете готовия галет с печените филирани бадеми и украсете със стръкчета прясна мента.