Свинско със зеленчуци в глинен гювеч

Тази седмица Ани Шакарян от "ВКУСНОТЕКА" сготви за вас страхотен, летен гювеч със зеленчуци и свинско. Ястието е подходящо за летните вечери в компанията на чаша червено вино ETHNO Сира и Рубин. Добър апетит!

 

Продукти:
800 гр свинска плешка
2 големи патладжана
2 големи тиквички
3 домата
3 глави лук
5-6 големи гъби
5-6 скилидки чесън
шепа пресен босилек
няколко стръка пресен розмарин
няколко стръка прясна мащерка
зехтин
черен пипер
сол

Приготвяне:

  1. Почистете, измийте и нарежете месото на парчета и го поръсете със сол и черен пипер.
  2. Измийте зеленчуците и ги нарежете на по-дебели кръгчета.
  3. Вземете гювечето и редете парче месо, кръгче патладжан, кръгче лук, кръгче домат и кръгче тиквичка, сложете ги вертикално. По същия начин продължете да редите останалите зеленчуци и месо, докато запълните гювечето.
  4. Нарежете и гъбите на големи парчета и ги аранжирайте отстрани. Поръсете с нарязани на филийки скилидки чесън.
  5. Нахвърляйте пресните подправки. Поръсете със сол. Полейте със струйка зехтин. Затворете капака. Не е необходимо да сипвате вода или вино. Зеленчуците пускат течност. Ако желаете можете да сложите и една люта чушка.
  6. Сложете гювечето в студена фурна на 220 градуса и печете половин час, след което намалете фурната на 150 градуса и печете 2 часа. Ако желаете, към края на времето можете да отворите капака, за да се позапече.

Поднесете ястието с чаша красиво, червено вино ETHNO Сира и Рубин. Сортът Сира дава изразена пикантност и топлина, а Рубинът от своя страна придава сочност и приятна сладост. Резултатът е опияняващо вино, което показва много добри качества, независимо дали е отлежало или не. Вкусът му е с добра структура, меки танини и усещане за зрял плод на финала. Насладете му се!

created by "ВКУСНОТЕКА"

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net