Салата със спанак, рукола, бакла и печена сьомга
Рецептата, която Ани предлага тази седмица, е богата и невероятно вкусна салата с бейби спанак и рукола, с печена сьомга, печени, червени чушки и бакла.
Всички вкусове се допълват много хармонично и избухват, развивайки се с всяка хапка и отпита глътка вино! Тъй като приготвянето на салатата отнема около половин час, а и в нея присъства риба, салатата е достатъчна за лека вечеря за двама. Препоръчваме я с вино ETHNO Совиньон Блан и Мискет, защото неговият нежен билков, цветист акцент на зелена ябълка и свежи цитрусови нотки допълва идеално богатството от вкусове в салатата, подчертава характерността й и в същото време ви оставя със спомена за своя мек, приятен, свеж финал.
Продукти:
125 гр микс от бейби спанак и рукола
1 авокадо
1 филе 150-200 г сьомга
2 червени чушки
150 гр бакла
малко лимонов сок
черен пипер,сол
Продукти за дресинга:
3 ч.л. каперси
1 скилидка чесън
2 ч.л. балсамов оцет
60-70 мл зехтин
1/4 ч.л. сол
Приготвяне:
- Сложете филето от сьомга в тавичка, постлана с фолио, поръсете със сол и черен пипер и го запечете за не повече от 20 минути на силно загрята фурна. Добавете до него нарязаните на парчета червени чушки и ги печете за същото време. Оставете да изстинат.
- Докато сьомгата и чушките се пекат обелете баклата от шушулките. Извадете зрънцата и ги сварете за 4-5 минути във вряща, подсолена вода. Отцедете и обелете ципите им, тъй като са малко дебели.
- Нарежете авокадото на парчета и го полейте с малко лимонов сок, за да не потъмнее.
- Пригответе дресинга като нарежете на ситно каперсите и ги смесите със стиснатата скилидка чесън, балсамовия оцет, солта и зехтина.
Сглобяване на салатата:
- Сложете спанака и руколата в купа или плато. Накъсайте отгоре печеното филе от сьомга на средно големи парчета.
- Поръсете с парчетата авокадо и баклата. Добавете и печените червени чушки и полейте салатата със сока им от печенето.
- Завършете с дресинга. По желание добавете още малко зехтин.
created by "ВКУСНОТЕКА"