Празнични кифлички

Порции: 12 броя; подготовка 5 мин + 3 ч втасване; печене: 20 мин

 

Порции: 12 броя; подготовка 5 мин + 3 ч втасване; печене: 20 мин

Продукти:
500 гр брашно
1/2 чаена чаша суха мая
шепа стафиди
1/2 чаена лъжица смесена подправка за сладкиши
50 гр марципан
1 супена лъжица зарах на кристали

Ако осигурите на брашното и маята достатъчно течност и малко време, ще получите прекрасно еластично тесто. Просто ги смесете, оставете ги за известно време, разделете на порции след като втаса тестото, оформете и опечете.

Приготвяне:

  1. Сложете брашното в голяма купа заедно с маята, стафидите, смесената подправка и 350 мл вода. Разбъркайте сместа на меко тесто, покрийте я с кърпа и я оставете за 3 часа на стайна температура. За това време тестото трябва да бухне. Ако искате да го оставите по-дълго /примерно до следващия ден/, го сложете в хладилник.
  2. Загрейте фурната на 180 градуса /160 с обдухване/. Намаслете форма за кифлички/мъфини/ с 12 гнезда. Разпределете тестото на 12 равни части, оформете всяко от тях на топка върху набрашнена повърхност и ги сложете във формата. Печете 20 минути.
  3. Разточете марципана и го нарежете на ивици с дебелина 0,5 см, за да направите кръстосани ивици върху кифличките. Смесете захарта с 2с.л. вода и я оставете да се разтвори. Когато кифличките са готови, извадете ги, сложете върху всяка от тях ивици марципан и ги върнете във фурната за още 5 мин. Когато ги извадите окончателно, намажете ги с подсладената вода и ги оставате да изстинат.

За порция: 173 ккал, 4 гр протеини, 39 гр въглехидрати, 1 гр мазнини, наситени мазнини няма, 1 гр влакнини, 7 гр захар, 0,01 г сол

Рецептата е любезно предоставена от BBC GoodFood

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net