Сьомга под фолио с копър и майонеза от авокадо

Порции: 10; подготовка 20 мин и време за охлаждане; приготвяне: 1 час

 

Порции: 10; подготовка 20 мин и време за охлаждане; приготвяне: 1 час

При тази рецепта лукът се използва, за да придаде допълнителен аромат на рибата. Може и да не го сервирате, тъй като ще е почти суров.

Продукти:
1 цяла почистена сьомга (около 3,5 кг)
зехтин за намазняване
1 малка глава лук, нарязана на много фини резенчета
4 дафинови листа
1 връзка копър, накълцан
6 с.л. сухо бяло вино, опитайте ETHNO Шардоне
3 зрели плода авокадо
200 г майонеза
настърганата кора и сокът от 1 голям лимон
½ краставица, обелена, почистена от семките и едро нарязана

За сервиране:
шепа кресон, резени лимон, резени краставица и копър (по желание)

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 150°С (130°С с обдухване). Поставете сьомгата върху голям и широк, предварително намазнен лист фолио (така няма да залепне). Сложете лука, дафиновия лист и половината копър в коремната кухина, полейте с виното и овкусете със сол и черен пипер. Завийте рибата с фолиото, но не стегнато и подгънете краищата, за да я запечатате като пакет. Сложете я в тавичка и запечете за 1 ч. Извадете я от фурната и я оставете да поизстине за 10 мин, както е във фолиото.
  2. Междувременно почистете авокадото и с блендер или в кухненски робот смелете месото на плода заедно с майонезата, кората и сока от лимона и овкусете. Нарежете краставицата, объркайте я с накълцания копър, прехвърлете я в салатена купа и я оставете да се охлади заедно с майонезата (не повече от 3 ч).
  3. Развийте сьомгата от фолиото, обелете кожата и махнете перките. Ако сервирам рибата топла, аз лично не махам кожата от долната страна, тъй като при преобръщането има риск месото да се разтроши. Ако поднасяте ястието студено, рибата е по-стегната и тогава бихте могли да обелите кожата изцяло. Внимателно поставете рибата върху плато и гарнирайте с кресон.
  4. При сервиране отделете месото от горното филе на едри парчета. Когато разкриете коремната кухина, извадете лука и подправките, махнете костите и оберете месото и от долното филе, като оставите само кожата. Поднесете с майонезата с авокадо, топли пресни картофи с масло и салата от зелен боб.

За порция: 612 ккал, 45 г протеини, 2 г въглехидрати, 47 г мазнини, 8 г наситени мазнини, 2 г влакнини, 1 г захари, 0,49 г сол

Рецептата е любезно предоставена от BBC GoodFood

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net